Defne yaprağı neredeyse her mutfakta yer alan en popüler baharatlardandır. Çorbalar, güveçler, et yemekleri ve marinasyonlar defne yaprağı olmadan düşünülemez. Defne yaprağı ve gastronomi adeta birbirinden ayrılamaz. Defen yaprağı sadece bir baharat değildir. Defne yaprağı, faydalı kimyasal bileşikler ve uçucu yağlarla dolu değerli bir bitkidir ve defne yaprağı çayı vücut için bir sağlık kaynağıdır. Defne yaprağı çayından elde edebileceğiniz faydaları merak mı ediyorsunuz?
Lauraceae familyasının bir üyesi olan defne (Laurus nobilis), meşhur defne yapraklarını üretir. Defne ağacı Akdeniz bölgesine özgüdür. Diğer sıcak ve ılıman iklimlerde de yetişir. Bölgeye göre değişen farklı defne ağacı türleri vardır: Kaliforniya, Hindistan, Meksika ve Türkiye’ de görülebilen defne türleri benzer faydalı özelliklere sahiptir.
Defne ağaçları, 10-15 m’ye kadar boylanabilen, yoğun ve piramit biçiminde taçları olan, yaprak dökmeyen bitkilerdir. Yaprakları mızrak biçiminde ve eşkenarlıdır. Çiçekleri yaprağın dalları ile gövdesi arasındaki köşede kümelenmiş küçük, sarımsı çiçeklerdir. İçinde büyük bir tohum bulunan koyu yeşil, eliptik çekirdekli meyveleri vardır. Defne ağacının tüm kısımları kokulu uçucu yağlar içerir.
Süpermarketlerde satılan sıradan kurutulmuş defne yaprakları çay demlemek veya defne yaprağı özü kaynatmak için uygundur. Pencere kenarınızda kokulu bir defne ağacınız varsa çay demlemek için taze yapraklar toplayabilirsiniz.
Defne Yaprağının Faydaları ve Özellikleri
Defne yaprakları A, B2 (riboflavin), B6 (piridoksin) ve C vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, demir, manganez, bakır ve çinko gibi mineraller içerir. Antioksidan ve antiseptik özellikleri olan kimyasal bileşikler bakımından zengindir. Sağlığa genel faydaları ve bağışıklığı güçlendirici etkilerinin yanı sıra defne yaprakları başka rahatsızlıklara karşı da etkilidir.
- Defne yapraklarındaki organik bileşikler mide rahatsızlıklarının hafifletilmesinde, yiyeceklerin sindiriminin kolaylaştırılmasında ve irritabl bağırsak sendromunun yatıştırılmasında çok etkilidir. Faydaları arasında bütün sindirim sistemi sağlığına iyi gelmek ve toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olmak da yer alır.
- Tip 2 diyabet açısından önleyici bir etkiye sahiptir ve risk faktörlerini azaltır. Toz defne yaprağı kapsülleri veya defne yaprağı çayı kan şekeri seviyelerini düşürebilir.
- Defne yapraklarındaki rutin ve kafeik asitler kalpteki kan damarlarının duvarlarını güçlendirmeye ve kötü kolesterolü düşürmeye fayda sağlar.
- Defne yaprakları, sakinleşmeye yardımcı olan ve anksiyete ile depresyon belirtilerini hafifleten doğal sakinleştirici maddeler içerir. Defne yapraklarının bu özellikleri uykusuzluğa karşı doğal bir tedavi yöntemidir. Suyla karıştırılmış birkaç damla defne yaprağı özü uykuya dalmanıza yardım edebilir.
- Defne yapraklarındaki bazı bileşikler nitrik oksit üretimini engeller. Bu da vücuttaki enflamatuar süreçleri önlemeye yardımcı olur.
Sağlığı Geliştiren Defne Yaprağı Çayı
Her gün bir fincan defne yaprağı çayı demleyebilirsiniz. Vücudun genel sağlığı üzerinde olumlu bir etkisi bulunmaktadır. Soğuk algınlığı, burun akıntısı veya öksürük için bu çayı demleyin ve defne yaprağı çayının diğer faydalarından yararlanın.
İçindekiler:
- 2 adet kurutulmuş veya 3-4 adet taze defne yaprağı,
- 500 ml su.
Defne yapraklarını bir kaba koyun. Yapraklar önceden biraz ıslatılırsa daha fazla uçucu yağ salınımı yapar. Üzerine su dökün ve yüksek ateşte 3-5 dakika kaynatın. Tencereyi ateşten alın ve yaklaşık 4 dakika bekletin. Çayı süzün ve keyfini çıkarın.
Defne yaprağı çayı acı, hafif keskin bir tada sahiptir (ekstra güçlü siyah çayla mukayese edilebilir). Defne yaprağı çayı süt ( standart veya bitkisel), bal, limon veya diğer favori ilave maddelerle içilmeye uygundur. Ancak, defne yaprağı çayının doğal lezzetini bastırmamak için aşırı miktarda yardımcı madde katmayın.
Defne Yaprağı Suyu
Defne yaprağı suyu içerek tüm sağlığa yararlı etkilere ulaşabilirsiniz. Sabahları bir bardak ve günde en az birkaç bardak defne yaprağı suyu, sindirim sorunlarını önlemeye, metabolizmayı geliştirmeye ve kilo kontrolünü iyileştirmeye yardımcı olacaktır. Yüksek tansiyon, yüksek kan şekeri ve eklem ağrısı gibi sağlık sorunlarını kontrol etmeye yardımcı olacaktır. Bağışıklığı artıracak ve soğuk algınlığını önlemeye yardımcı olacaktır.
İçindekiler:
- 2-3 defne yaprağı,
- 1 litre su.
Ezilmiş defne yapraklarını kaynar suya atın, üzerini kapatın ve bir gece bekletin. Suyu yapraklardan süzün ve ertesi gün için.
Kimyon ve Defne Yaprağı Çayı: Sindirim için Ev Yapımı Bir Çözüm
Midenizde sindirimle ilgili sorunlar varsa ve sindirim sisteminiz çalışmıyorsa, defne yaprağı ve kimyon çayını deneyin. Kimyon, geleneksel tıpta sindirim hastalıklarını tedavi etmek için kullanılmaktadır. Etkileri, defne yapraklarındaki metabolizmayı uyaran ve karaciğer enzimlerinin salınımını harekete geçiren maddeleri güçlendirir.
İçindekiler:
- iki defne yaprağı,
- bir çay kaşığı kimyon tohumu,
- bir bardak su.
Tüm malzemeleri kaynar suya ekleyin ve karışımı 10 dakika daha pişirin. Ateşi kapatın, üstünü örtün ve yaklaşık 10 dakika bekletin. Süzün ve için.
Defne yaprağı ve kimyonun yanı sıra nane, rezene ve meyan kökü ekleyerek bu çayı daha da etkili hale getirebilirsiniz. Hazırlanışı bir önceki tarifle aynıdır, ancak demliğe iki yerine beş malzeme koymalısınız.
Tarçın ve Defne Yaprağı Çayı Faydaları: Zayıflamayı Destekler
Fazla kilolardan kurtulmanın etkili bir yolunu arıyorsanız, defne yaprağı ve tarçın kombinasyonu tam da ihtiyacınız olan şey olabilir. Defne yaprağı çayı ve tarçın çayı birlikteliğinin faydaları yağ yakmada ve vücutta yağ birikimini önlemede etkilidir. Besinlerin emilimini artırır, “kötü” kolesterolü düşürür, “iyi kolesterolü” yükseltir ve metabolizmayı dengeler.
İçindekiler:
- bir çubuk tarçın veya bir çay kaşığı toz tarçın,
- 3-4 defne yaprağı,
- bir çay kaşığı bal (isteğe bağlı),
- 3-4 bardak su.
İlk önce suyu kaynatın, ardından defne yapraklarını ve tarçını ekleyin. Hepsini birlikte kısık ateşte 10-20 dakika kaynatın. Çay hazır olduğunda süzün, bal ekleyin (isteğe göre) ve için.
Karanfil ve Defne Yaprağı Çayı: Eklem Ağrılarını Hafifletir
Omurga hastalıkları veya romatizmal eklem hastalıklarına bağlı sırt ağrısı çekiyorsanız, defne yaprağı ve karanfil çayı size iyi gelebilir. Karanfilli defne yaprağı çayının faydaları anti-enflamatuar ve ağrı giderici özelliklerene dayanır.
İçindekiler:
- iki kurutulmuş defne yaprağı,
- üç karanfil,
- 300 ml su.
Defne yapraklarını bir tencerede su ile kaplayın ve yaklaşık 5 dakika kaynatın. Ocağı kapatın, karanfilleri tencereye ekleyin, kapağını kapatın ve 10-15 dakika bekletin. İçmeden önce çayı süzün. Bu çaydan 10 gün boyunca günde iki kez için.
Defne Yaprağı Şurubu: Öksürük için
En etkili doğal öksürük ilaçlarından biri evde yapabileceğiniz defne yaprağı şurubudur. Bu ilaç çok şiddetli öksürükler ve kuru öksürüklere karşı da etkilidir.
İçindekiler:
- 1 bardak su,
- 6 yemek kaşığı esmer şeker,
- 6 defne yaprağı,
- 1 limon.
Önce suyu kaynatın. Ardından defne yapraklarını ekleyin ve yaklaşık 6 dakika kaynatın. Ateşi kapatın, tencerenin kapağını kapatın ve soğuyana kadar bekletin. İçecek soğuduktan sonra süzün, şeker ekleyin, limon suyunu sıkın ve hepsini iyice çırpın. Şurubu temiz, hava geçirmez bir kaba boşaltın ve 3-4 gün boyunca buzdolabında saklayın. Şurubu her seferinde bir çorba kaşığı olmak üzere günde 3 ila 5 kez tüketin.
Cilt ve Saç Güzelliği için Defne Yaprağı
Çalışmalar defne yapraklarının mantar önleyici özelliklere sahip olduğunu göstermiştir. Cildi enfeksiyonlara ve tahrişe karşı koruyabilir. Defne yapraklarındaki antioksidanlar cildi serbest radikal hasarından korur ve yaşlanmayı geciktirir.
Defne yaprağı hidrolatı ve uçucu yağı, cilt ve saç bakım ürünlerinde yaygın olarak kullanılan bileşenlerdir. Defne yaprağı çayının düzenli tüketimi cilt sağlığına ve güzelliğine katkıda bulunabilir. Soğutulmuş defne yaprağı çayı lapaları sorunlu cildi, yaraları ve tahrişleri tedavi eder. Defne yaprağı suyunu sorunlu ciltler için tonik olarak kullanabilirsiniz. Ayrıca tıraş sonrasında erkekler için de uygundur.
Defne yaprakları saçlar için harikalar yaratan niteliklere sahiptir! Saç derisini nemlendirir, kepeği önler, saçı güçlendirir, saç dökülmesini azaltır ve saç uzamasını destekler. Defne yapraklarını suda bekletin, süzün ve saçınızı bununla durulayın. Bu suyu saç derisini ovmak için kullanın.
Defne Yaprağı Çayı Nasıl Tüketilir ve Olası Yan Etkileri
Defne yapraklarının kullanımı güvenlidir. Birçok durumda yan etkilere neden olmazlar. Temel öneri, yaprakları doğrudan yememektir, çünkü dokuları pürüzlü, süngerimsi, çiğnenmesi zor ve sindirimi karmaşıktır.
Aşırı uyuşukluğa neden olabileceği için günlük olarak yüksek miktarlarda defne yaprağı çayı tüketmeyin.
Defne yapraklarının hamilelik ve emzirme dönemindeki etkileri üzerine yayınlanmış yeterli çalışma bulunmamaktadır. Bu nedenle, defne yapraklarının yaşamın bu döneminde sadece yemeklerde baharat olarak kullanılması tercih edilir.
Defne yaprağı çayını spesifik bir tıbbi durumu tedavi etmek için kullanıyorsanız, hastalık iyileşene kadar için. Üç haftadan daha uzun süre kullanmadığınızdan emin olun.
Defne Yaprağının Diğer Faydaları
- Teneffüs: defne yaprağı uçucu yağının buharlaştırılması solunum yolu rahatsızlıkları ve burun tıkanıklığı semptomlarını hafifletir ve sinüziti tedavi eder.
- Doğal kovucu: Yapraklardaki lorik asit böcekleri kovar. Ayrıca ezilmiş defne yapraklarını biraz zeytinyağı ile karıştırmak sokma ve ısırıkların neden olduğu semptomları yatıştırır.
- Doğal tütsü ve oda spreyi: Bir tabakta ezilmiş 2-3 defne yaprağının dumanı ve kokusu odadaki havayı temizler ve hoş olmayan kokuları ortadan kaldırır.
Kaynaklar:
https://www.webmd.com/diet/bay-leaf-health-benefits
https://www.healthshots.com/healthy-eating/nutrition/9-potential-health-benefits-of-bay-leaf/
https://www.healthifyme.com/blog/benefits-of-bay-leaf/
https://www.tea-and-coffee.com/blog/bay-leaf-tea-benefits
https://healthyplanbyann.com/tea-for-good-digestion/
İlişkili fotoğraflar © Canva’dan alınmıştır.