Yaban mersininin yapraklarından veya meyvelerinden yapılan çay dünyadaki en popüler çaylardan biridir. Neden böyle hiç merak ettiniz mi? Antioksidanlar, bu bitkinin yapraklarında meyvelerine veya bitkinin diğer kısımlarına kıyasla çok daha bol miktarda bulunur. Bu çaydan fayda görmek istiyorsanız, kurutulmuş yapraklarının veya meyvelerinin stoklamaya değer olduğunu söyleyebiliriz.
Beslenme uzmanlarının yaban mersininden “süper besin” olarak bahsettiğine şahit olmuşsunuzdur. Yaban mersini, antioksidan etkilerinden dolayı insanların peşinde olduğu bir bitki haline gelmiştir. Antioksidan özelliğe sahip maddelerin geçtiğimiz son on yılda serbest radikallere karşı savaştığı görülmüştür. Avrupa yaban mersini ((Vaccinium myrtillus, Amerikan olanı değil) Kuzey yarım küre kökenli bir bitkidir. Bu da bu bitkinin dünyanın birçok böglesinde yetiştiğini görebileceğiniz anlamına gelir. Eğer yeterince şanslıysanız (ya da nasıl yaban mersini bulacağınızı biliyorsanız) bahçenizde yaban mersini yetiştirebilirsiniz. kışın da bitkileri ve meyveleri toplayabilir ve iç ısıtan ve sağlığa faydalı meyve çayınızı yapmak için kullanabilirsiniz.
Çay İçin Yaban Mersini Yaprakları Nasıl Toplanır ve Kurutulur?
Yaban mersini yaprakları toplamanın ilk adımı özendir. En iyi durumda olmayan, sarı bir renk almış veya lekeli yaprakları toplamayın. Sağlıklı bir bitkinin kırmızı veya mor tonlardan olduğunu fark edeceksiniz. Genç bitkileri Nisan’dan Ekim sonuna kadar toplayın. Bitkiler kurutulmaya hazır hale geldiğinde, ince bir şekilde düz bir zemine yayın (fırın tepsisi gibi). Yaprakları ne kadar ince sererseniz, o kadar hızlı şekilde kururlar ve böylece narin aromalarını korurlar. İdeal olarak, yaprakları karanlık ve soğutulmuş bir ortamda kurutun. Bir hafta sonra veya biraz daha sonrasında, yaban mersini yaprakları yeterli derecede soğuyacak ve siz de çayınızın ilk bardağını hazırlayabileceksiniz!
Yaban Mersini Çayının Faydaları Nelerdir?
Sıradan görünen bir bitkinin sağlığımıza sunabileceği faydaların sayısına inanmak güçtür. Yaban mersini çayının, katarakt, zayıf bağışıklık sistemi, demans, alzheimer, böbrek enfeksiyonu, yüksek kolesterol, hipertansiyon, kemik erimesi, zayıf metabolizma, yetersiz beslenme ve anemi semptomlarından muzdarip olanlar için iyi bir çözüm olduğu ortaya çıkmıştır.
Kalp Fonksiyonlarını Geliştirebilir
Yaban mersini çayı kardiyovasküler fonksiyonları geliştirebilir. İlk olarak, yüksek potasyum içeriği, kan damarlarını genişletici bir etki gösterebilir. Kan basıncını düşürür ve damar sertleşmesi, inme ve kalp krizi riskini azaltır. Yaban mersini çayında bulunan yüksek proantosiyanidin konsantrasyonu kalp hastalıkları riskini azaltır.
Beyin Fonksiyonlarını Geliştirebilir
Yaban mersini yapraklarında ve çayında bulunan antioksidanlar beyn oksidatif stresten ve plak birikmesinden korur. Bu bileşenler Alzheimer demans ve bir takım başka hastalıkların ilerlemesini yavaşlatır. Bunun yanında yaban mersini yaprağındaki ve meyvelerindeki aktif bileşenler bu hastalıklara karşı korunmaya yardımcı olur.
Sindirim Sistemini Geliştirebilir
Yaban mersininde bulunan galik asit birçok farklı türden midedekiler de dahil olmak üzere birçok enflamasyonu hafifletebilen doğal bir antioksidandır. Sindirimi düzenleyebilir, rahatsızlığı, krampları, şişkinliği azaltabilir. İshal ve kabızlığın semptomlarını bağırsaktaki bakterilerin dengesini düzelterek hafifletebilir.
Bağışıklık Sistemini Kuvvetlendirir
Yaban mersinindeki C vitamini ve antosiyaninler bağışıklık sistemimizi güçlendirebilir. C vitamini beyaz kan hücrelerinin üretiminde uyarıcı bir rol oynar ve antioksidan olarak çalışır. Antosiyaninler serbest radikalleri arayıp bulur ve hücre bulunması ya da hücre ölümüne neden olmadan etkisiz hale getiri.
Görme Duyusunu Geliştirir
Yaban mersini bitkisi çayı A vitamini açısından zengindir. Bu da bu içeceğin görüşünüzü koruyabileceği ve iyileştirebileceği anlamına gelir. A vitamini retinadaki maküler dejenerasyonu engelleyebilecek bir antioksidan olarak çalışır ve katarakt ilerlemesini durdurur.
Yaban mersini Çayı Böbrek Fonksiyonlarını Geliştirebilir
Bu çayda bulunan iki asit (elajik ve hippürik asit) ürindeki asiditeyi artırarak mesane duvarını toksinlerden arındırmaya yardımcı olabilir. Bununla birlikte, yaban mersini çayındaki bu aktif bileşenler vücuttaki böbrek taşına neden olabilecek oksalat sayısını azaltabilir.
Yaban Mersini Çayı Nasıl Yapılır?
Yapraklardan, meyvelerden ya da ikisinin karışımından yaban mersini çayı yapın! Fakat, bitkinin gövdesinden de çay yapmak mümkündür. Yaban mersinleri mevsimindeyken yapraklarını kurutun. Tercih ederseniz, çay yapmak için bir kupa dolusu yaban mersini ayırın. Meyveleri dondurabilir ya da kurutabilirsiniz.
Geleneksel Yaban Mersini Yaprağı Çayı
Yaban mersini yaprağı çayını deneyin ve bu eşsiz tadı tecrübe edin. Geleneksel yaban mersini genelde taze, meyvemsi, alt notalarında hafif ekşileşen bir tada sahiptir. Fakat unutmayın, bu kısım kişiden kişiye değişir.
Malzemeler:
- 2 kupa su
- 2 çorba kaşığu kurutulmuş yaban mersini yaprağı
- 1 çay kaşığı şeker ya da bal (isteğe bağlı)
Suyu bir tencerede kaynatın. Kurutulmuş yaprakları sıcak suya ekleyin ve ateşi yavaş yavaş kısarak kaynatın. Kaynadığında, çaya demlenmesi için 10-15 dakika tanıyın. Ardından süzün. Biraz tatlandırmak için bal ekleyebilir ya da ferahlatıcı bir içecek istiyorsanız dondurma ile servis edebilirsiniz.
Yapraklardan ve Meyvelerden Yaban Mersini Çayı
Oldukça kolay bir yaban mersini çayı tarifi mevcuttur. Yaprak ve meyvelerden yapılan çay gerçekten tazeleyici ve dondurma ile tatlandırıldığında lezzetlidir.
Malzemeler:
- 10–12 taze ya da dondurulmuş yaban mersini
- 2-3 çay kaşığı kurutulmuş yaban mersini yaprağı
- 2 kupa su
- bir çay kaşığı bal ya da şeker (isteğe bağlı)
- bir yemek kaşığı krema (isteğe bağlı)
Taze meyveleri dikkatlice yıkan, daha sonra bunlarla çay yapın. Kurutulmuş meyveleri kullanmayın. İki kupa suyu kettle’a koyun ve kaynatın. Meyveleri ekleyin ve sıcak suda 10-15 dakika ıslatın. Son olarak, favori malzemenizi ekleyin: bal, krema ya da şeker. Hepsi bu!
Bitki Köklerinden Yaban Mersini Çayı
Yaban mersini gövdesi çayı genellikle altta hissedilen bir yaban mersini aroması ile birlikte taze ve hafif bir tada sahiptir. Tadın gövdenin tipine, kalitesine ve kullandığınız diğer malzemelere göre değişebileceğini unutmayın. Aşağıdaki tarifi denemenizi ve damak tadınıza göre uyarlamanızı tavsiye ediyoruz!
Malzemeler:
- 1-2 çorba kaşığı kurutulmuş ya da taze yaban mersini gövdesi
- 500 ml kaynamış su
- sabır otu şurubu, bal ya da damak tadınıza uygun diğer tat vericiler (isteğe bağlı)
İlk önce, eğer kullanacaksanız taze ya da kurutulmuş yaban mersini gövdelerinin temiz olduğundan emin olun. Kaynamış suya ekleyin ve 5-7 dakika boyunca kaynatın. Yeterli zaman geçtiğine, çayı süzün ve damak tadınıza göre bal veya sabır otu şurubu ile tatlandırın.
Yaban Mersini Yaprakları Başka Nerede Kullanılır?
Yaban mersini yaprakları çok yönlüdür ve temel olarak herhangi bir yerde kullanabilirsiniz. Şimdi, yaban mersini yapraklarını nerede kullanabileceğine yönelik birkaç fikirden bahsedelim.
- Mutfakta deneysel tarifler: Kurutulmuş yaban mersini yapraklarını çorbaya, sosa ya da marinasyona ekleyin. En sevdiğiniz yemeğe belli belirsiz, hafif ekşi bir tat katacak.
- Tatlı yapımı: Yaban mersini yaprakları tatlıları lezzetlendirmek için muhteşemdir. Dondurma, yoğurt, kek gibi tatlılar bunlar arasında sayılabilir. Yaban mersini yaprakları, tatllarınıza renk ve lezzet eklemek için yeni bir yol olabilir.
- Evde güzellik uygulamaları: Yaban mersini yapraklarını yüz ya da saç maskeleri gibi kozmetik karışımlarda kullanın. Antioksidan özellikleri cilt ve saçın durumu iyileştirir.
- Kokulu yastıklar: Kurutulmuş yaban mersini yapraklarını küçük kumaş torbalara doldurun ve ağızlarını bağlayıp yastığın içine koyun. Böylece kolay bir şekilde kokulu yastık elde edersiniz. Bu yaban mersin aroması uzun bir günden sonra rahatlatıcı ve sakinleştirici etkiler gösterir. El işlerinize, çeşitli ev dekorasyonu çözümlerinize ve süslemelerinize dahil edin.
- Dekoratif detaylar: Yaban mersini yaprakları benzersiz dekoratif etkiler gösterebilir.
Yaban Mersini Çayı Yan Etkileri
Yaban mersini çayı genellikle çoğu insan için güvenlidir. Fakat, yaban mersinine karşı hassasiyeti olanlarda alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Bu da kendisini kurdeşen, şişlik ve nefes almada güçlük olarak gösterebilir. Yaban mersini çayının belli ilaçlarla etkileşime girebileceğini de aklınızda tutun. Bu nedenle, bu çayı diyetinize eklemeden önce bir sağlık uzmanından onay almak en iyisi olacaktır.
Kaynaklar:
https://www.backyardgardenlover.com/blueberry-tea-recipe/
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814613010029
https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf980145d
https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf010653e
https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/blueberry-tea.html
https://halmiratea.com/2021/01/09/1753/
İlişkili Görseller © Canva’dan alınmıştır.